Συμβίωση

Στη βιολογία με τον όρο συμβίωση που αποτελεί και διεθνή όρο (symbiosis) ή βιολογική αμοιβαιότητα (mutualism), χαρακτηρίζεται η σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ ανόμοιων οργανισμών από την οποία ωφελούνται και οι δύο εταίροι που στη προκειμένη περίπτωση έκαστος ονομάζεται «συμβιωτικός οργανισμός» (symbiot).

Για παράδειγμα τέτοια συμβίωση παρατηρείται ανάμεσα στο κάβουρα Pagarus και της θαλάσσιας ανεμώνης Adamsia Palliata η οποία και ζει στο όστρακο του κάβουρα. Από τη συμβίωση αυτή η μεν ανεμώνη τρέφεται με υπολείμματα τροφής του κάβουρα, ο δε κάβουρας είναι μεν καμουφλαρισμένος από την ανεμώνη της οποίας τα κύτταρα και τον προστατεύουν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο ήρωας της αγαπημένης μου παιδικής ταινίας. Το ψάρι κλόουν είναι ουσιαστικά το μόνο είδος ψαριού που φαίνεται να μπορεί να αντισταθεί στις τοξικές επιδράσεις του δηλητηρίου της θαλάσσιας ανεμώνης, στην οποία μπορεί να κάνει βόλτες σώος και αβλαβής. Οι ανεμώνες το προστατεύουν και τρώνε τα περισσεύματα από την τροφή του.

Για τον άνθρωπο τα πράγματα είναι λίγο (ως πολύ) πιο περίπλοκα. Με γονείς, με συγγενείς, με φίλους, με γκόμενους, με συναδέλφους, κάθε μέρα είναι και ένας αγώνας ώστε να κρατιούνται ισορροπίες. Μπορεί να υπάρχει αρμονική συνύπαρξη? Νομίζω πως ναι. Αν ξεκινάς κάτι με την προοπτική του fair game, που στόχο έχεις πάνω από όλα εσύ ο ίδιος να είσαι ψυχικά υγιής μέσα από αυτό το αλισβερίσι, νομίζω πως πας με αξιώσεις στο παιχνίδι, σε όποιο τερέν και αν αυτό παίζεται. ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ και οι δύο ομάδες παίζουν με τους ίδιους όρους βέβαια.

Η χορευτική ομάδας Pilobolus, στο έργο symbiosis, παρουσιάζει αυτό το παιχνίδι μεταξύ ενός ζευγαριού. Και το αποτέλεσμα μαγικό!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: